zaterdag 15 december 2012

Best arty farty X-mas gifts

We just put some things/links together for the best arty farty Xmas gifts! Get some inspiration....

On Curioos (nice digital artprints) we spotted these cool iPhone skins! Of course we also love Saatchi online! Browse and have fun.
And here's Etsy! Have your pick. We love Mr Rob there!
And we always love Colette, nice but more exclusive...and generally not for those on a smaller budget.

Dress up baby
And more traditional: the best Christmas lingerie you might find here and here ;-) To give a nice touch to it: add an artwork from Saatchi!

Art
Check Eyestorm, where you can have your pick of contemporary art! Or check Artriver for affordable art (and better reproductions, like hard-to-come-by posters, high-quality book plates)....Or check Lumas when you love photography!

Buy a book
Or these books: The Art of buying Art and Making the Mummies Dance (we just loved this book- insight in world of Met museum director!).

Museum webshop
Some of our fav museum webshops: Rijksmuseum, V&A, the MOMAstore and for some free-style French shopping at The Louvre.

Just a kick starter for gifts and (starting) collectors! Shop till you drop! And let us know if we forgot something...

We wish you a merry X-mas and happy 2013! xxx

maandag 3 december 2012

Leuk klein bezoekersdingetje in tentoonstelling Delfts Blauw

Just love this! Participating visitors with a nice funny touch! Photographed them in Gemeentemuseum Den Haag. I can only say: Oh, oh Den Haag!

Over cultureel ondernemerschap en lulkoekbingo




'Creativiteit kent geen (crisis )tijd: kansen voor cultureel entrepreneurs' Enjoy!
Dit was mijn Prezi tijdens het OCW congres Cultuur in beeld (3 december 2012) in De Fabrique in Utrecht. Op de conferentie heeft een groot aantal sprekers een CultTalk of Workshop verzorgd.Ik deed dat met een dikke knipoog naar de term Cultureel ondernemerschap en met veel plezier!

zaterdag 2 juni 2012

Bob Ross!

We just organised a couple of very succesfull Bob Rush workshops during Rotterdam Museum Night and in the Centre of Fine Arts in Schiedam.
We just loved our enthusiastic workshop participants who made wonderfull (and sometimes slightly less fabulous) paintings in one hour...
Check the pics! We are happy little trees right now!

maandag 21 mei 2012

Maak een pitstop in Gent deze zomer!


Op uitnodiging van zeer gastvrij Toerisme Vlaanderen was museumLAB afgelopen weekend in Gent om zich onder te dompelen in héél veel kunst tijdens de pre-opening van TRACK, en in een klein beetje jenever. Over de culturele en culinaire geneugten van Gent.

Maar liefst 13 punten telt het pamflet dat in Gent is aangeplakt om TRACK aan te kondigen. TRACK is de grote tijdelijke kunstmanifestatie die verspreid over de hele stad werk van 41 internationale kunstenaars laat zien (van12 mei tot 16 september 2012).  De 13 statements die voor TRACK zijn geformuleerd zijn een tikje pretentieus en alas als affiche is zo’n manifest ook niet super sexy. Dat is jammer, want Gent is een echte must-see met TRACK. Hieronder een alternatief ‘pamflet’ met 13 punten waarom u gezwind moet afzakken over de grens deze zomer.


1. Ga toch fietsen! Vooruit, als aftrap dan toch statement 4. uit het TRACK manifest: ‘TRACK is an exhibition that serves as a tool with which to act, reflect, consider, discover, reveal, experience, contradict and enjoy the city, art and the public space.’ Inderdaad door TRACK bezoek je buurten van Gent waar je anders noooooit zou komen. Het 1 + 1 = 3 effect gaat op. De kunstwerken van TRACK - soms in de openbare ruimte soms in een (historisch) gebouw – zijn verdeeld over zes wijken, van het centrum tot de voormalige industriewijk Tondelier en alles daartussen. TRACK brengt je bijv. in een oude boksschool, voormalige directeurswoning en verborgen abdijtuin. De kunstwerken die je er aantreft reflecteren dikwijls op hun sociaal/historische context. Soms met een enorm gebaar, soms ook verstild of poëtisch. TRACK is door dit idee een fantastische manier om de stad te ontdekken. Door de flinke afstanden tussen de wijken is een fiets wel erg handig. Gebruik de TRACK app en zet alvast een QRscanner op je smart phone!
2. Lam Gods Living Legend: 8 september staat nu al in onze agenda’s. De Poolse kunstenaar Pawel Althamer plant voor die dag een performance waarin hij het vijftiende-eeuwse altaarstuk Lam Gods van de gebroeders van Eyck tot leven brengt; Gents grootste toerismetrekker. Op het Sint Pieterplein laat de kunstenaar honderden mensen, van rechters tot brandweermannen, prostituees, gelovigen, politici én een echt schaap (!) samen komen. Hij kopieert niet 1 op 1 het schilderij, maar zorgt voor een actuele flashmob-achtige performance. Zeer benieuwd!

3. Gru(u)tjes…. De Belgische biercultuur, daar weet dit PINT lid wel raad mee. Gent telt sinds 5 jaar stadsbrouwerij Gruut met een fiere Belgische brouwster Anniek aan het roer. Er wordt gebrouwen met het kruidenmengsel gruit in plaats van hop en dat levert frisse doordrinkbare bieren. Voor een beetje meer kick (en hop) bestel je 1 van de 170 bieren op de kaart van Bierhuis aan de Waterkant. De (oude) geuzes en huisbier Gandavum Dry Hopping bevelen we warm aan.
4. Slapen op t station van Gent: Voor TRACK richt de Japanse kunstenaar Tazu Rous op de klokkentoren van treinstation Gent St Pieters een hotelkamer in. Daar willen we wel slapen (maar niet op t heel of halve uur!)
5. Boksschool Golden Gloves: Waanzinnig is het metershoge en brede bouwwerk van kunstenaar Peter Buggenhout in de mintgroene boksschool (met geslepen spiegels en briljante cliché-naam) aan de rafelrand van de Gentse wijk Tondelier. Matrassen, stacaravanas, zwembaden en heel veel meer verwerkte hij in een overweldigende, nauwelijks te vatten installatie.
6. Michael Borremans: In het centrum, in een pand vol stof vanwege verbouwing op de pittoreske en wel zeer strak gerenoveerde Korenlei (gek contrast), installeerde deze Belgische kunstenaar twee beeldhouwwerken (!) van een mysterieuze en verstilde schoonheid.
7. Say hi to Jeroen; wow! In de vaste collectie van het Museum voor Schone Kunsten in de Citadel (naast het SMAK) loop je zo tegen twee werken van Hieronymus Bosch aan. Meest spectaculair is de Kruisdraging maar ook de Heilige Hieronymus in gebed is niet te missen.


8. Roomer! Wat een feestelijk begin van een diner als Roomer in je glas danst. Een zoete witte wijn waarin handgeplukte vlierbloesems drijven. Extra lekker wanneer gedronken met de smeuïge verhalen over de makers door een echte Gentenaar.


9. Op het terras van brouwerij Gruut kun je genieten van een van de meest fantastische, utopische kunstwerken van TRACK, de heliumballon 'The Castle of Vooruit' van Ahmet Ögüt dat zweeft boven een enorme bouwput van de nieuwe stadsbibliotheek (op dit moment- 21 mei 2012- even uit de lucht maar vast weer snel alive and kicking). Sprookjesachtig en om even bij weg te dromen.....
10. Je opent een deur. Je loopt het oud gebouw van de stadsbibliotheek binnen: het is afgebladderd, maar je voelt dat er een bepaalde grandeur heeft gehangen: opeens sta je oog in oog met de ontroerende video installatie van Emilio López-Menchero. Laat het gewoon op je inwerken, die beelden van onzeker in de camera kijkende en zingende mensen. K3 en Leonard Cohen krijg je niet meer uit je hoofd...de rest van de dag. Kippenvel!


11. Kunstpaus Jan Hoet gaf ons een toelichting op zijn tentoonstelling Sint Jan die gedeeltelijk parallel loopt met TRACK (va 2 juni 2012 te zien!). De tentoonstelling was nog niet af op het moment dat wij er waren...dus we moesten het nog doen met een serie slides. We waren zeer vereerd om hem eens in levende lijve te mogen ontmoeten en vol passie over kunst te horen vertellen. Later waren we nog uitgenodigd in de galerie van zijn zoon, Jan Hoet JR en vonden we deze grappige graffiti op de wc deur:



12. Vergeet vooral niet de meest romantische plek van Gent, de Sint-Pietersabdij te bezoeken (ook een goede plek om je eigen picknick in de ruïne tuin te nuttigen). Daar vind je binnen het kunstwerk Sichtbare Welt van Peter Fischli en de onlangs overleden David Weiss. ‘Sichtbare Welt’ (1987-2000) van Fischli & Weiss is een omvangrijk archief van meer dan 3.000 foto’s, genomen door de kunstenaars tijdens verschillende reizen. Het deed ons denken aan de minikosmos van de Wonderkamers uit eerder tijden waarbij de eigenaar van een verzameling door ordening en sequentie een greep probeerde krijgen op de wereld om zich heen.
Buiten is het bij mooi weer uiterst fijn toeven in de tuin! Daar vind je ook de openluchtbibliotheek van Massimo Bartolini, waar je boeken uit mag lenen, meenemen, zoals je zelf wilt. De bibliotheek is gesitueerd naast een wijngaard want volgens de kunstenaar: '...werken boeken net zo geestverruimend als wijn.' Daar worden wij nu blij van!


13. Als afsluiter nog een van de culinaire geneugten van Gent: vergeet niet langs te gaan bij de twee heren van Petite Normandie, in de Donkersteeg. Zij laten je proeven en geven fijne adviezen. Wij verdwenen met een oude Bokrijker en een brandnetelkaas op zak weer naar Nederland. MMMMMMM met hoofdletters!


Op naar Gent dus!

Willemijn van Drunen en Femke Hameetman

maandag 7 mei 2012

Buitenkunst en Belgie

Komende week zijn we te vinden in België. In Gent om precies te zijn. We zwerven/ rijden door de straten van Gent op zoek naar buitenkunst tijdens het evenement Track. Wat is Track?

Volgens de organisatie zelf: ' TRACK is een unieke kunstervaring in de openbare en semi-openbare ruimte in de stad Gent.Het biedt verrassende, verrijkende en onverwachte ontmoetingen met de stad, zijn geschiedenis en zijn inwoners en zet mensen ertoe aan te reflecteren over stedelijke realiteiten en de hedendaagse condition humaine in ruime zin. 35 internationale kunstenaars werden uitgenodigd om nieuw werk te creëren dat diep geworteld is in het stedelijke weefsel van Gent, maar dat de lokale context ook verbindt met thema’s die een universele relevantie hebben.'

Oef, wat een lange volzinnen :-) Maar toch klinkt het prikkelend en uitdagend en- allez - wellicht zijn onze zuiderburen wat rijker van taal en ook langer van stof? Wij zijn wel toe aan wat food for the brain, dus kom maar op! Beetje lateraal denken kan nooit kwaad....

Als je ons wilt volgen, kan dat (achteraf) uiteraard hier. Of volg ons via Twitter live op @museumlab of via @femkeh

Wij oefenen alvast wat Gents ter voorbereiding! Wij onthouden maar alvast: 'kstoa mee mane moend vol tanden'. Dan komt het vast goed...

Check de promo Track Gent!

maandag 26 maart 2012

Sweets for my sweet- zoetwarenbeurs en wat je daarvan kunt leren...





Gr8!

Eind januari was ik op de Süsswaren Messe ISM in Keulen: 'The world largest and most important and most inspiring trade fair’. En mijn god...het was veel....dikke buik en platte voeten na afloop en we hebben de snoepjes staan nog steeds hoog opgetast hier op het museumLAB HQ. Dus was het de afgelopen tijd experimenteel snoepen geblazen: van tequila lolly, tong tatoeage en gekke smaakmixen.... (drop en chocola bleek een hele vieze combi- aldus Willemijn)....

De leukste trends en opvallendste producten heb ik hieronder geprobeerd samen te vatten in beeld en woord. Met in mijn achterhoofd natuurlijk wat we ervan kunnen leren...

verpakking met persoonlijke Twitternamen van de makers
  • Personalisatie is super hot! Je eigen smaken kunnen samenstellen en op en top persoonlijk verpakkingen (bijvoorbeeld door toevoeging van een eigen naam, het gevoel van familiekiekjes, foto's van de fabriek of persoonlijke Twitteradressen van de makers van de brownie) of gewoon even een bordje met wie erachter de balie zit, zodat je die persoonlijk kunt....
  • het aloude adagium 'Sex sells' bleek ook hier weer aan te slaan, van sexy meisjes die in Latex hun zoetwaren aanboden ;-) tot een popcornverpakking met heerlijk ordinaire tietenmeisjes. Dat waren de meest stiekem meegepikte, meegenomen producten en drukste stands!
  • Wat je ook doet: Val op! Of het nu met je verpakking, je stand of met je medewerkers is: be different!

  • Integreer je social media platforms overal!

Sweets for my sweet, sugar for my honey!

donderdag 12 januari 2012

Huilende vrouw, schoolkinderen en Picasso

© rineke dijkstra

Als museumgeek, vind ik het altijd fascinerend hoe mensen musea beleven. Vooral hoe ze samen een object of kunstvoorwerp beleven en bespreken. We just love eavesdropping! Daar kun je namelijk zoveel van leren als tentoonstellingsmaker, beveiliger, curator, directeur of educatie medewerker! Het zou eigenlijk verplichte kost moeten zijn voor elke zichzelf respecterende museummedewerker.

Fotografe Rineke Dijkstra legde Britse leerlingen vast die filosoferen in TATE Liverpool bij het kijken naar Picasso's schilderij De wenende vrouw. Het werk zelf is voor ons niet zichtbaar. Dat maakt het nog spannender. De kinderen lijken te antwoorden op vragen van iemand die buiten beeld blijft. Ze observeren, associëren en spreken vrijuit:' I see a woman crying’, ‘there are lots of colours', 'has someone passed away?', 'maybe because she is lonely', 'maybe someone has been cruel to her', 'maybe they are tears of joy, she is soo happy that she cries'. En zelfs: 'perhaps she’s been given a sports car for her birthday' or 'could her evil step-mother have sent her a letter saying -you’re next! -. ' Mooi!!! Daar word ik heel blij van.

Na onder andere het Temporary Stedelijk te hebben aangedaan, is de presentatie tot 19 juni 2012 te zien in Bonnierskonsthall in Stockholm. Een (niet perfect gefilmde) impressie heb ik geembed hier (voor iedereen die even niet in de buurt van Stockholm is ;-)