hotspot to publish thoughts and notes on exhibitions and museums # weblog om gedachten en notities over musea en tentoonstellingen achter te laten
maandag 12 december 2011
LeWeb11: where flowing creativity meets hardcore knowledge
- Albert Einstein
It was such an inspiring conference #leweb11 last week in Paris! I just went to see the best examples of the internet: webbased, apps, etc. The grand overall theme was social, local and mobile. Taking the net to the next level....
But what I really loved was plunging into a new world, now and in the near future and hearing so many inspiring entrepreneurs!
My favourites- with a personal touch- I just listed here:
Karl Lagerfeld: 'Have your eyes wide open, get well informed, be curious, adapt to the world and decide what you do with it'' (love this Franglish!)
''“Personally, I don’t promote anything at all. I’m just being me.”
Since last week one of my biggest Idols is Karl Lagerfeld, such a cool, creative and progressive 78year old fashion designer, watch the interview here:
More techie news by Eric Schmidt- CEO Google
Eric Schmidt: "Silicon valley needs competition, Europe's future growth depends on the internet. Get your act together"
'' Internet is like an image: governments should not shut it down, if you don't like the mirror don't break it''
Just completely fell head over heels in love with this nice, smart guy Daniel Ek, co-founder and CEO Spotify. He just gives the best advice on entrepreneurship! It's quite a lot (30 mins) but worth it!
Daniel Ek: ''Keep on learning and pick a smart + nice team: think of yourself of an editor when you have your own company'
''If people love your product, they recommend it to others- no complex marketing''
And found out about this- nice examples of combining art, sales, commercial companies:
YellowKorner- sales top photography in the FNAC (is kind of a Media Markt in France)
Curioos- taking digital art form the web to your wall
And this one - I already knew- but must be on this list: Saatchi Online
For a smooth, nice update on the internet and its future, check the Forrester presentation:
And I loved the Virtual magician! Taking the magic digital....inspiring for other (art) disciplines
And hey...a party at The Louvre was not bad at all!! With DJ's and the Ting Tings... That's not my name :-)
For Dutch people read this nice article by Volkskrant journalist Heleen van Lier which captures Le Web perfectly.
Thanks so much for following our -sometimes hysteric tweets- on @femkeh and @museumlab filling up your timeline this last week on LeWeb! See you next year?
donderdag 1 december 2011
museumLAB staat in de nrc.next! #leukedingenvoorleukemensen
dinsdag 22 november 2011
Museum NOW, current trends in museums- museumLAB in Trendbook- Dutch Design Week 11
The museum is an innovative event-driven and engaging place serving a larger, more-diverse public with great stories, while staying afloat financially. It is about participation, it is crowdsourced and crowdfunded, is making use of social media, apps and new technology in a meaningful way. It has snackable content, is sustainable, has a flexible gallery space and a good sense of hostmanship. It it is a rich learning environment and a great place to be.
Great examples of this new trend are the new MAS museum in Antwerp, Belgium but also projects like ArtTube, the online video channel by Museum Boijmans Van Beuningen, the iPad performance by the artist Kamagurka in the Stedelijk Museum Amsterdam and our small crowdsourced exhibition about Hipstamatic retro pictures with your iPhone app in Kunsthal Rotterdam.
[Our contribution in DDW- Trendbook '11 in the section culture & entertainment; in all honesty it is so cool to see your text in good old print :-)]
maandag 17 oktober 2011
Europalia.brasil, part deux
Vrijdag bracht Diane van Europalia ons naar de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark. Dwars door Brussel waar de wegen en het verkeer ook al een hele belevenis zijn!
In het museum bezochten we de tentoonstelling “Índios no brasil”. Conservator Gustaaf Verswijver (normaal werkzaam bij Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren) nam ons en een groep gidsen onder zijn hoede en vertelde vol passie over alle objecten die te zien zijn. De tentoonstelling laat het leven van indianen in Brazilië zien. Van geboorte tot de dood, de jacht, het dagelijks leven en de rituelen.
Een echte ethnografische tentoonstelling. Bezoekers bekijken het leven van de indianen vanaf een afstand. Conservator Gustaaf heeft een persoonlijke band met de indianen en vertelde daardoor ook over zijn persoonlijke ervaringen met deze groepen mensen. Dit gaf zeker een extra verdieping aan het verhaal van de tentoonstelling. Ik hoop dat bezoekers ook deze kant een beetje meekrijgen in de audiotour of via een rondleiding met gids.
Bijzonder ware de maskers die de Mehinaku indianen de vorige avond via een ritueel hadden achtergelaten in het museum.
Een mooie tentoonstelling met veel prachtige veren!
Na de, wederom heerlijke, lunch maakten we in het Théâtre National ontmoetten we Mehinaku indianen. Gustaaf was aanwezig voor de nodige vertalingen. Van Nederlands of Frans, via Portugees naar de taal van de Mehinaku, en weer terug. Mooie verhalen van verschillende generaties.
Braziliaans diner bij La Cantina met caipirinha’s en typisch Braziliaanse gerechten. Hierna hebben we nog een voorzichtig dansje gewaagd tussen heel veel, heel soepel swingende Brusselse Brazilianen in Club.Brasil
Zaterdag bekeek ik op eigen gelegenheid nog de kleinere fototentoonstelling Extremes in Bozar. Veel mooie foto’s van historisch tot hedendaags. Daarna bezocht ik het Museum van de Nationale Bank. Hier is nu de tentoonstelling Van goud en veren te zien. Totaal overdonderd door het gebouw en de eerste paar zalen! Onvoorstelbaar; een tentoonstelling vol verentooien, sieraden, goudstukken en meer en dat dan te zien in hoge chique kamers van de historische gebouwen van de Nationale Bank. Denk aan wandtapijten, vloerbedekking, kroonluchters, plafondschilderingen en grote spiegels. Een bizarre en verrassende combinatie.
Naast goud en veren is ook een fototentoonstelling over goudzoekers te bezichtigen.
Nog wat laatste gedachten over deze trip, de Brusselse musea en Europalia.Brasil:
- Wat is Bozar groot! Wat een werk om 4 tentoonstellingen in 1 keer te openen! Waanzinnig mooi gebouw! Geweldige gidsen! Voor elk wat wils! Vergeet ook zeker de enorme museumwinkel niet!
- Wat ingewikkeld om alles drietalig te moeten doen! (ik denk hierbij ook aan de dubbele “geldtijdlijn” in het Museum van de Nationale Bank)
- Indrukwekkend om zoveel tentoonstellingen rond het zelfde thema tegelijkertijd te maken, zonder dat de bezoeker het idee heeft steeds naar hetzelfde te kijken
- Brussel is een hartstikke leuke stad (ook heerlijk om in te verdwalen)
- Geweldige service, zeer vriendelijk personeel, heerlijk eten
Dat maar veel mensen deze geweldige tentoonstellingen zullen bezoeken. Ze zijn zeer de moeite waard!
Bruxelles, Brasil; merci et à bientôt!
ps.1. hier zijn alle foto's die ik maakte te zien.
ps.2. een goede tip voor België ontdekkers is de app 365 ontdekkingsdagen
- Vera
zondag 16 oktober 2011
Europalia.Brasil; Brazilië in Brussel!
Twee weken geleden was ik bij de swingende opening van het Brazil Festival Amsterdam en nu mocht ik, op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen & Brussel en Toerisme België voor Wallonië & Brussel, een kijkje nemen bij Europalia.Brasil in Brussel.
Europalia organiseert elke twee jaar een Internationaal Kunst en Cultuur Festival, waarbij steeds een ander land in de spotlights gezet wordt. Het festival stimuleert openheid en samenwerking tussen culturen. Het festival is enorm: ruim 470 evenementen op meer dan 200 locaties. Naast tentoonstellingen zijn er ook activiteiten rond dans, theater, film en literatuur.
Heel divers. En dat is dan meteen ook het hoofdthema van het festival: diversidade.
Op naar Brussel!
Bozar: BRAZIL.BRASIL
Na aankomst kregen we een erg goede rondleiding (van supergids Nele Drijkoningen) door de eerste van de vier (!) Brazilië tentoonstellingen in Bozar.
De tentoonstelling toont hoe Braziliaanse kunstenaars sinds het begin van de 19e eeuw hun identiteit(en) in beeld hebben proberen te brengen. Een prachtig overzicht waarin Indianen, slaven, Europeanen, religie en gebruiken voorbij komen.
Ik was vooral onder de indruk van de grootte van de tentoonstelling en de prachtige vormgeving met overal mooi geplooide gordijnen tot op de grond. Elk werk hing ‘los’ van de muur voor de gordijnenwand. Zelfs de tekstbordjes leken te zweven. Wat een werk en wat een prachtig resultaat! (overigens ook een uitstekende oplossing voor moeilijke akoestiek zou later blijken).
Waar een lamp het niet bleek te doen werd subiet een ladder tevoorschijn gehaald om dit te verhelpen. Wat zijn de Belgen toch vriendelijk en servicegericht!
Lunchtime! Bij Club.Brasil is het informatie centrum, de cocktailbar, de lunchroom, het concertpodium, de workshop locatie en de shop van het festival.
Wij genoten van een lunch met (uiteraard) caipirinha’s: Saúde!
Back at Bozar: ART IN BRAZIL (1950 – 2011)
Supergids Nele stond weer voor ons klaar en we gingen door met de tentoonstelling ART IN BRAZIL (1950 – 2011).
In de tentoonstelling wordt de evolutie van de Braziliaanse kunst getoond. Opvallend herkenbare beelden soms. Hier bleek de invloed van de Europese kunstenaars doorgedrongen te zijn. Nele greep hier en daar terug naar een werk van eerder in de tentoonstelling, dit maakte het tot een heel samenhangende en toch zeer gevarieerde tentoonstelling.
Mijn persoonlijke ontdekking was het werk van Mira Schendel. Prachtig, poëtisch en verfijnd. Ook het werk dat door een aantal kunstenaars ter plekke geïnstalleerd is was indrukwekkend.
Om even terug te komen op de akoestiek van Brazil.Brasil…. dat was hier wel anders. Meerdere groepen werden tegelijk rondgeleid en dat maakte het niet altijd even goed te volgen.
Een paar vrije uurtjes om door zonnig Brussel te struinen, een heerlijk diner bij Restaurant Jaloa en moe en voldaan naar het hotel.
- Vera
Wordt vervolgd
maandag 26 september 2011
Do's en don'ts bij het maken van een tijdslijn
We zijn druk aan het werk bij museumLAB. Dus ja- dan wil bloggen er wel eens bij inschieten.
Voor Niemand Minder; een tentoonstelling in Kunsthal Rotterdam, in samenwerking met Pameijer, is de maatschappelijke missie: iedereen heeft het recht om mee te doen. Voor mensen met een beperking is het niet altijd vanzelfsprekend of gemakkelijk. De tentoonstelling laat 5 cliënten van Pameijer aan het woord via film confrontaties met vooroordelen via film en kunst, maar tevens een historische blik op relevante ontwikkelingen. Hiervoor maakten wij een heerlijk traditionele tijdlijn.
Maar waar moet je dan op letten? Hoe maak je een stugge, chronologische opsomming van feiten toch interessant?
Hier een korte voorstudie.
Ten eerste stem je natuurlijk alles af op je doelgroep en de context! Presenteer je de tijdlijn bijvoorbeeld in een kunstmuseum of een erfgoedhuis? Welke toon heeft de gehele tentoonstelling? Wil je kinderen aanspreken of volwassenen met veel voorkennis? Inhoud en vormgeving moet in balans zijn en elkaar versterken.
Vormgeving spreekt boekdelen!
Het is voor de hand liggend om een platte tijdlijn op de muur te plaatsen. Toch kan het erg interessant zijn om hier mee te spelen. Waarom maak je hem niet (deels) 3dimensionaal? Door bijvoorbeeld objecten tegen de muur te plaatsen/op te hangen, of afbeeldingen de wand uit te laten komen. Je kan zelfs de gehele lijn als installatie midden in de ruimte plaatsen. Een tijdlijn hoeft helemaal niet saai en simpel te zijn, als je maar let op de vormgeving!
Een aantal voorbeelden:
Op deze manier ook leuk voor kinderen!
Science museum (onbekend)
Door de uitgesproken vormgeving lijkt deze tijdlijn zelf wel een kunstwerk of object.
Graphic Design Museum - UnCOVERing women
Speels en uitnodigend.
Een tijdlijn van het Design Museum in Londen
Timelines gone wild!
Dit zijn enigszins open deuren, maar toch leerzaam. Enkele voorbeelden van de don'ts:
Onoverzichtelijk en ontmoedigend voor bezoekers.
De vormgeving moet helpen om de inhoud duidelijk te maken.
'History wall' in Museum of Science Boston
Veel jaartallen en tekst maar geen beeldmateriaal of zicht op de globale ontwikkelingen.
The Braid, museum en Arts Centre in Noord Ierland
Tot slot nog enkele tips:
- Probeer niet te veel tekst te gebruiken, tenzij de tentoonstelling op een zeer specifieke en geïnteresseerde doelgroep gericht is. .
- Gebruik beeld! Waarom niet bewegend? Of geluid?
- Probeer de tijdlijn de ruimte in te trekken door 3D elementen toe te voegen.
- Geef d.m.v. de vormgeving aan welke zaken belangrijker zijn dan anderen, dan kunnen bezoekers snel een globaal overzicht krijgen op de essentiële ontwikkelingen die je aan wil duiden.
- Geef, indien nodig, verschillende thema's verschillende kleuren om de overzichtelijkheid te bevorderen
vrijdag 19 augustus 2011
De ontdekking- of wat ik heb geleerd van werken aan Niemand Minder- een tentoonstelling over mensen met een beperking in Kunsthal Rotterdam
De ontdekking
je heen kijkt
zie je dat alles
gekleurd is
K. Schippers
In Nederland wonen ruim een miljoen mensen met een beperking. Dat kan een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking zijn. Iedereen heeft het recht om op dezelfde manier in de samenleving mee te doen. Het recht op gelijke behandeling is vastgelegd in de wet.
Maar toch, ik heb mijn eigen vooroordelen (-ook al wil dat liever niet toegeven). Als ik langs een groot psychiatrisch opvangcentrum in de buurt rijd, denk ik wel eens over de wachtende mensen bij de naastgelegen bushalte: 'cliënt of medewerker?' Bij het maken van de tentoonstelling ontmoette ik een cliënt van Pameijer. Hij is even oud als ik. Hij loopt en praat moeilijk en heeft een arm die niet helemaal wil meedoen. Mijn eerste gedachte was: ' Kan hij wel werken?' En ook: 'Help, kan ik hem wel verstaan?'
Al snel tijdens ons gesprek kom ik tot het inzicht dat hij best goed te verstaan is (het was wel heel even wennen- dat wel). Hij werkt 4 dagen in de week en zit op avondschool. Hij gaat op vakantie, houdt van uitgaan en levert commentaar op vrouwen. Ha! Dat hoor ik ook niet voor het eerst. Mannen in mijn omgeving beklagen zich erover -net als hij- dat vrouwen best kunnen zeuren: 'je mag dit niet en dat niet', zeggen ze tegen hun partner. Ik kan niet anders dan hem gelijk geven. En hij zegt met een grote glimlach dat de koffie 'niet te zuipen is'. Bovendien is het gesprek doorspekt van een flinke portie humor. Hij neemt het leven zoals is het is en geniet met grote teugen. Deze ontmoeting geeft me inzicht om weer een beetje anders naar de wereld en de mensen om heen te kijken. Er zijn zoveel mensen die voor minder op de bank blijven zitten, voortdurend klagen, anderen de schuld geven van hun eigen onzekerheden en hun bed niet uitkomen.
Een ontmoeting als deze is een verademing in een haastig leven: je medemens zien en verbonden voelen, ook al lijk je op het eerste gezicht niets noemenswaardig met elkaar te delen. Bedankt José, voor je openhartigheid en je vermogen om mij te laten ontdekken dat de wereld gekleurd is.
Niemand Minder is tot en met 11 december 2011 te zien in Kunsthal Rotterdam
De tentoonstelling maakt deel uit van het Niemand Minder festival, initiatief van Pameijer
dinsdag 9 augustus 2011
Maak het jezelf gemakkelijker...lifehacking and easy living
Deze blog fungeert nu en dan als mijn geheugen. Ook in deze blogpost breng ik wat dingen samen die ik al langer wil bewaren en steeds weer niet kan vinden (of ik weet de wachtwoorden van de bookmarksites niet meer...) en zo kan ik het altijd terugvinden en gemakkelijker delen met anderen. Natuurlijk houd ik me aanbevolen voor tips!
Pick your own
Mijn favoriete links (zo onder elkaar, lees zelf maar verder):
Easy living (via @arjobunnik)
Lifehack
Lifehacking
Tech tools small businesses 1
Tech tools small businesses 2
CRM
en deze is lekker low tech:
NRCs Zo maak je je leven een klein beetje gemakkelijker
Oh en deze tip (om in vakantiestemming te blijven voor de Francofielen onder ons) is ons goed bevallen: *bliep*
Telepeage for Dummies
zondag 19 juni 2011
iPads entering the museum
De opkomst van iPad en andere tablets is niet meer te stoppen. Gedurende het eerste kwartaal van 2011 werden er wereldwijd 6,4 miljoen tabletcomputers verkocht, grotendeels ten koste van de netbook- en laptopverkoop. Bijna drie vierde van de verkochte tablets (74%) kwam van Apple. Ook in het museum begint de iPad langzaam aan een opmars. MuseumNextblogger Scott Billings zette al wat internationale projecten op een rijtje.
In Nederland hadden we Kamagurka's 24 uur iPad performance in het Stedelijk Museum. Al eerder kwam de uitgebreide app uit met de brieven van Van Gogh door het Van Gogh Museum en Antenna Audio die ook voor iPad geschikt is.
Het werken met iPads voor museumbezoekers zoals is gedaan in het Brooklynmuseum waar de iPad dient als naslagwerk, heb ik nog niet gezien in Nederland (maar wellicht heb ik iets over het hoofd gezien). Of eigenlijk ook nog niet een uitgebreide tentoonstelling gebruik makend van de mogelijkheden van de tablet, zoals die van David Hockney waarbij de iPad als nieuw soort canvas dient. Ik heb al wel een echte première van een iPad documentaire gezien.
In de Hipstamatic tentoonstelling hangt nu een (dus heel bescheiden) iPad met onze eigen app Hipsta NL die dient als slideshow voor de Flickrgroep (430+ leden). Zo kan iedereen die upload nu een plekje in de tentoonstelling bemachtigen, want de laatste 100 uploads worden getoond (en regelmatig ververst). Zoals de toelichting bij de app uitlegt: ' This app shows the most recent 100 uploads and refreshes completely every one or two days. It's a very entertaining app for everybody who loves photography.'
De beste redenen om een iPad te gebruiken in het museum zijn:
- de meeste bezoekers zitten (nu nog) graag aan deze gadget. Het zal dus mensen aantrekken die het graag in de handen nemen- liever dan een boek of catalogus die als naslagwerk dient.
- de iPad is heel gebruiksvriendelijk- beter dan een kiosk op PC- omdat ook ouderen en jonge kinderen ermee uit de voeten kunnen. Shelley Bernstein van het Brooklyn Museum in New York heeft erover geblogd.
- met een iPad ontsluit je gemakkelijk bestaande informatie bij een tentoonstelling, denk bijvoorbeeld aan een online collectie, wikipedia, of online films. Je hoeft dus geen aparte uitgave te maken. Het is een methode van selectie en dan share and spread.
- de iPad is een sociale machine, je kunt er gemakkelijk samen naar kijken terwijl een persoon 'em bedient.
Bij het werken met een iPad voor publiek, kwamen we praktische tips en trucs tegen die we graag delen. Ten eerste is een steady WiFi verbinding essentieel voor het functioneren ervan. En een manier om de iPad op te laden natuurlijk. Er bestaan voor de iPad apps waarmee je de tablet in de kiosk stand zet. Dat betekent dat je een applicatie op je iPad installeert zoals wKiosk, MediaKiosk of Kiosk pro zodat mensen niet overal heen kunnen 'zappen'. maar alleen die content bekijken die jij hebt geselecteerd. Je kunt de iPad ook in een frame zetten zodat die niet foetsie weg is voor je erg in hebt. We hebben alleen nog niet uitgevonden hoe je op de iPad alleen 1 app kan tonen want de kiosk stand is alleen voor een selectie van websites toepasbaar. Dat schijnt alleen te kunnen (zonder jailbreaking) als we de Flickr uploads in HTML5 draaien, maar ja, dat gaat ons net weer een stapje te ver. We gaan dus experimenteren met een heul gewoon tekstbordje in de trant van: na het surfen, graag de ipad achterlaten in de juiste juiste app' Nu eens kijken of dat werkt...we houden ons aanbevolen voor uw deskundig advies...
NB1 Overal waar ik iPad zeg, kun je ook aan een Samsung Galaxy of andere tablet denken. Apps die ik noem zijn alleen bruikbaar op de iPad.
NB2 De iPad in de Hipstamatic tentoonstelling werd genereus gesponsord door NRC en de app werd eveneens genereus geheel gesponsord door Diederik Meijer van 50pm - the iPad photography magazine
vrijdag 27 mei 2011
MuseumNext, a snackable version of the first day of the conference
Storify is a new way of storytelling, you can use social media uploads (Flickr, Twitter, Facebook etc) by others to create a story.
The seem to overcome still some technical problems, like making Storify compatible with iPad. Nice thing about it is, that you can filter the best posts, enrich them with your comments and have a largely audience based review of your event. I love it. It is easy and when you publish you automatically inform all your co-authors who will publish it then on their own social media platform. Sharing and spreading made easy and nice!
donderdag 26 mei 2011
What did I learn form attending the conference MuseumNext?- about Oprah,engaging and truly listening
I heard so much good advice during the conference that it was sometimes somewhat overwhelming. Like a good Oprah show: 'living the best life you can', being happy with all the good advices and quotes but at the same time feeling it is almost unhuman to really execute all of it (or even half of it). Helppppp!!!!
- Lobby for you bright ideas within in your own organisation
- As a museum, you can let the visitor see himself through the museum
- Using social media: focus on visitors voice, letting them hear a personal voice from within the museum
- You really have to listen to your audience!
- Evaluate in detail your actions, every few months , fe how much interaction was there, how many retweets id you get and by whom, what worked and what didn't. This kind of information you can use in your organisation, future marketing purposes.
- It is a place of watch and being watched, people like things like the "Hand form above', or project like ' it's time we MET' (Metropolitan)
- You have to inspire visitors to cooperate
- Remember: its 'people that make the space interesting'
- Make conversation starters
- Make nice relaxing spaces like in the exhibition The science of spying- London Science Museum
- Engage with your audience
- Be responsive and try new things
- Offer also content that is not part of the physical experience
- Snackable content must be readily available (love this one!!-FH)
- Public engagement is at heart of our plans
- Look outside the sector for inspiration
- Ask questions first and make time for and pay attention to analysing your stats
- Employ a geek in residence
- Don't get distracted by shiny things
- Word of mouth is still one of the best forms of marketing
- Make friends with your superfans
- Be responsive to your visitors
- Liverpool Museums made a seperate press account (stream) on Twitter separate from their normal tweets
- Invite people to your openings, events with loads of followers on Flickr, Twitter, Facebook
- Use the correct hashtags like #museumspics #museumMeM etc
- Make all your content sharable not only by share buttons, stick numbers to it
- drawing in gallery is shared through a site (MOMA)
- At the Hepworth Wakefield they share your remarks
- Signs in museum tell us what you think about museum on textboards (do NOT remeber what that exactly means)
- Why not place a permanent Twitterscreen in your museum
- Allow photography, museum overplayed the copyright issue, photography is your friend, museums!
- The MET invited people to pose next to an artwork and made a poster advertisement with the material. MET on the move!
- Take in a lodger: a girl lived in museum a month, she was selected (1.500 people wanted it). She blogged, made video's, posted on the Twitter etc. Please somebody, steal it!
- Run a competition and make the most democratic exhibition in the world
- Like in Yorkshire, let visitors pick their favorite painting and take it home (on canvas)
- Treat bloggers like rockstars (Hell, yeah!-FH) (example Cold War exhibition V&A)
Well, my English is not perfect and I hope I quoted most of it right, but you can imagine it was a whole lot of advice. Most heard was: engage with your audience and listen to your public. It made me think what it exactly meant for me. I always think of myself as someone who loves to engage with the public. But do I really fulfill the expectations....? Don't we all think we are auditive, responsive and nice, while really half of the time we are not....?
How was my ' Edinburgh score' of engaging and all so far? Just talking to people I already knew, safe...or? I took several times a taxi and had nice talks with friendly Edinburgh taxi drivers. I listened and talked with them about football, using iPhones, being a female taxidriver for 28 years, about life, about listening all day to people in the back...etc etc I thought I was doing pretty well. If anything, the opposite was true. I was about to find out.
In one of the short breaks a nice man came up to me and said: ' That is a nice laptop'. ' I said: 'Yes, it is my pre iPad laptop,' and smiled at him. We started talking and exchanged cards. I looked at his card carefully and I mentioned: ' Hm, Blue State Digital, never heard of your company, but you are major, you have several offices...New York, Boston and let's see London, DC en L.A. Hi, nice to meet you Rich Mintz!' He smiled at me and he exchanged some sentences with me before we went our seperate ways to the bar.
OMG what was I stupid!!! This encounter made me realise I was not all interested in the people around me on the conference. During the day I found out Rich was one of the keynote speakers (on day 2), he is vice-president of a company that for Barack Obama’s historic presidential run, developed and managed an online campaign operation that was unprecedented in size, scope, and influence. How could I be so stupid not to study the programme closely, knowing names? Recognising a person were I would be listening to, would have been something that a truly interested person would have done. I even felt worse when I found out that Rich was following all of us on Twitter before we even thought of it (I checked with other people). He was truly interested in US, his audience he was going to speak to, following us, moving around and chatting. Instead of being busy with himself.
Yep, Oprah. Yes, Jim Richardson, I still did not learn. Although you provided me with all the best advice. Perhaps I can make up by admitting mistakes. Like I just did. And now Oprah left television after 25 years, I guess I have to attend Museumnext next year in Barcelona. Just to be a truly engaging and listening person. Hasta la vista, babies!
PS Thank you Rich Mintz, for being a truly engaging and listening type of a guy! Oh and thank you so much for the wonderful Not in my name and It gets better projects
maandag 9 mei 2011
Museumblogger gastblogt over Hipstamatic
(...)
Kijk op de weblog van In10 voor de volledige blogpost...
zondag 8 mei 2011
Museumblogger goes Antwerpen- les in het (her)openen van een museum
Afgelopen week was ik als blogger uitgenodigd op een exclusieve pers preview in Antwerpen bij het net opgeleverde Museum aan de Stroom (MAS- want in België zijn ze dol op afkortingen voor musea). Dat was een bijzondere ervaring: 1. om dit nieuwe museum alvast te mogen zien en bezichtigen en 2. om met de aanwezige internationale pers in de watten gelegd te worden (want het voelde best bevoorrecht...)
De opening van het nieuwe gebouw met de reeds bestaande collecties van o.a. het Etnologisch en Scheepvaart museum was een zinnenprikkelende ervaring: van het gebouw (wow!), de inrichting van de zalen, de gastvrije ontvangst, tot het verrukkelijke eten van de twee sterren restaurant 't Zilte (met hele knappe sommelier), tot aan de sexy schoenen van de museumdirecteur. Het geheel had een hoge wow-factor. Daarom moet je het museum maar 'ns zelf bezoeken vanaf 13 mei 2011. (NB behalve die schoenen van de directeur, is alles voor iedereen toegankelijk).
Tijdens de preview bekroop mij steeds het gevoel dat wij- als Hollanders- hier nog ' ns iets van kunnen leren (ook al doen we op sommige fronten hard ons best). Dus hieronder (in willekeurige volgorde)
Het leerlijstje voor de musea die gaan (her)openen:
Les 1: Gooi niet alle musea tegelijk dicht, maar doe een soort estafette. Het Museum voor Schone Kunsten is net pas dicht, nu het MAS haar deuren weer opent.
Les 2: Wees voor alles gastvrij, de ontvangst, de goodiebag, het eten, ophalen van de journalisten op het station, de finishing touch.
Les 3: Zorg voor een goeie huisstijl voor je museum, een tas of shirt waar je mee gezien wilt worden. En dus een goeie museumshop, waar je graag je geld uitgeeft.
Les 4: Bied je gasten goed eten en goede wijn. Nergens anders anders worden mensen (journalisten) zo blij van, ongeacht de rest van het museum.
les 5: Zorg voor korte toespraken van belangrijke mensen (dan kan iedereen lekker schrijven, en foto's maken). Oh ja, zorg ook voor een leuke directeur die in soundsbytes kan praten. Klinkt misschien ironisch maar is niet zo bedoeld.
les 6: Regel vanaf het begin een goede open WIFI verbinding dan kan iedereen direct posten op social media (daar kan het MAS nog wel iets aan doen, maar goed, dat is gezien hun niet geringe prestatie tot nu toe, een minor detail)
les 7: Biedt digitale foto's in het perspakket want nu moeten jullie het doen met m'n mobiele kiekjes (is best okay voor een blog)
les 8: zorg voor high- en low-tech foefjes: daar worden bezoekers blij van. Van een gezellig slangen en ladderspelletje op museumzaal tot een high-tech toepassing van film in een vitrine wand.
les 9: Zorg voor goede, indrukwekkende collectie, begeleid door duidelijke, prikkelende teksten in meerdere talen (NL, ENG, FR, DTS). Geef hedendaagse kunstenaars de kans om de voorwerpen van de vaste collectie te integreren in hun installatie. Dat levert nieuwe perspectieven op. Of laat een theater designer je tentoonstelling vormgeven en uitlichten.
les 10: Maak het museum een feest voor alle bezoekers (het MAS heeft zelfs een huiscomponist) en geef je bezoekers een Alice in Wonderland gevoel.
Het MAS slaagt met vlag en wimpel (hier en daar was de ene zaal wel wat minder interessant dan de ander, maar een kniesoor die daarover zeurt). Dus Stedelijk, Rijkmuseum, Maritiem: op naar Antwerpen!
maandag 25 april 2011
Fotograferen met je iPhone/ smartphone #iPhoneography
(....en mocht ik iets vergeten zijn: ik hoor het graag!)
Dus als je een neiuwe telefoon app wilt kopen of je zoekt ene bijzonder effect, even onderstaand lijstje doorklikken...
Nomoviesblog
LifeinLofi
The top best 30 iPhone apps
Camera Whimsy on iPhones
...in voorbereiding op de tentoonstelling: Hipstamatic, retrofoto's met je iPhoneapp in Kunsthal Rotterdam
(met dank aan Vincent M voor de tips!)
Wat kunnen bedrijven leren van creatieven?
Door deze bijeenkomst staat mijn atenne voor succesvolle voorbeelden van kruisbestuiving 'aan'. Afgelopen weekend werd ik aangenaam verrast door Van Lier, de traditionele Nederlandse schoenenmaker, die een nieuwe winkel heeft geopend in Arnhem. Zij ondersteunen vanuit hun bedrijf kunstenaars, onder wie de Koreaanse kunstenaar Kim en Joong. Een van zijn werken hangt prominent in de winkel, zoals te zien is op de foto bovenaaan dit artikel. Bovendien is zelfs de kleurkeuze van de schoenen afgestemd op zijn kleurgebruik. De winkel zelf doet denken aan een museum met die luie bank in het midden. Een mooi voorbeeld van kruisbestuiving tussen eeen bedrijf en een creatief concept om vast te leggen hier.
dinsdag 5 april 2011
Hipstamatic, iPhoneography, tentoonstelling maken en crowd-sourced
Hipstamatic, de iPhone App die je telefoon ‘ombouwt' tot vintage camera is immens populair. Ontelbaar veel retrofoto's, grofkorrelig en met onderbelichte randen, worden geupload op Facebook, Flickr en Twitter. Niet alleen online, ook in de fotojournalistiek dringen de analoog-ogende foto's door. Kranten als New York Times en NRC Handelsblad drukken Hipstamatics af bij het nieuws.
In een kleine voorjaarstentoonstelling brengt de Kunsthal Rotterdam het Hipstamatic-fenomeen in beeld. Hipstaprints van bekende fotografen als Vincent Mentzel zijn te zien.
Post zelf je mooiste, leukste hipstamatic voor 10 april 2011 en misschien kom je in de Kunsthal!zaterdag 12 maart 2011
29 something things (young) museum professionals need to know
De overgang van studie kunstegschiedenis en museologie naar werk als jonge museum medewerker vond ik heel groot en ook wel schockerend. Iets dat ik ook wel heb bespeurd bij mijn 10+ stagiaires die ik de afgelopen 10 jaar heb 'versleten'.
Mijn docenten aan de Universiteit van Amsterdam waren vooral geïnteresseerd in kunst en onderzoek, waren (soms) briljante wetenschappers, maar hadden toch geen idee wat er speelde in de museumpraktijk (een uitzondering daargelaten). Ik kwam nu niet bepaald erg fit for work de arbeidsmarkt op, ondanks twee master studies. Gelukkig ben je jong, pikt het snel op en als je een beetje geluk hebt kom je in een organisatie die je laten ondernemen, uitvinden en opbouwen en die je vooral zelfvertrouwen geeft. Het beste idee kan natuurlijk prima van de stagiaire of kersverse medewerker komen! Misschien iets waar de Nederlandse Museum Vereniging aandacht aan zou kunnen besteden?
Misschien van dit poster ook een versie voor 'young museum professionals' maken? Welke tips zou je aan startende professionals kunnen geven? En hoeveel van de stellingen zou je moeten aanpassen of toevoegen?
Met dank aan de blogpost van Floor Drees op IN10blogt