zondag 19 juni 2011

iPads entering the museum


De opkomst van iPad en andere tablets is niet meer te stoppen. Gedurende het eerste kwartaal van 2011 werden er wereldwijd 6,4 miljoen tabletcomputers verkocht, grotendeels ten koste van de netbook- en laptopverkoop. Bijna drie vierde van de verkochte tablets (74%) kwam van Apple. Ook in het museum begint de iPad langzaam aan een opmars. MuseumNextblogger Scott Billings zette al wat internationale projecten op een rijtje.
In Nederland hadden we Kamagurka's 24 uur iPad performance in het Stedelijk Museum. Al eerder kwam de uitgebreide app uit met de brieven van Van Gogh door het Van Gogh Museum en Antenna Audio die ook voor iPad geschikt is.

Het werken met iPads voor museumbezoekers zoals is gedaan in het Brooklynmuseum waar de iPad dient als naslagwerk, heb ik nog niet gezien in Nederland (maar wellicht heb ik iets over het hoofd gezien). Of eigenlijk ook nog niet een uitgebreide tentoonstelling gebruik makend van de mogelijkheden van de tablet, zoals die van David Hockney waarbij de iPad als nieuw soort canvas dient. Ik heb al wel een echte première van een iPad documentaire gezien.

In de Hipstamatic tentoonstelling hangt nu een (dus heel bescheiden) iPad met onze eigen app Hipsta NL die dient als slideshow voor de Flickrgroep (430+ leden). Zo kan iedereen die upload nu een plekje in de tentoonstelling bemachtigen, want de laatste 100 uploads worden getoond (en regelmatig ververst). Zoals de toelichting bij de app uitlegt: ' This app shows the most recent 100 uploads and refreshes completely every one or two days. It's a very entertaining app for everybody who loves photography.'

De beste redenen om een iPad te gebruiken in het museum zijn:
- de meeste bezoekers zitten (nu nog) graag aan deze gadget. Het zal dus mensen aantrekken die het graag in de handen nemen- liever dan een boek of catalogus die als naslagwerk dient.
- de iPad is heel gebruiksvriendelijk- beter dan een kiosk op PC- omdat ook ouderen en jonge kinderen ermee uit de voeten kunnen. Shelley Bernstein van het Brooklyn Museum in New York heeft erover geblogd.
- met een iPad ontsluit je gemakkelijk bestaande informatie bij een tentoonstelling, denk bijvoorbeeld aan een online collectie, wikipedia, of online films. Je hoeft dus geen aparte uitgave te maken. Het is een methode van selectie en dan share and spread.
- de iPad is een sociale machine, je kunt er gemakkelijk samen naar kijken terwijl een persoon 'em bedient.

Bij het werken met een iPad voor publiek, kwamen we praktische tips en trucs tegen die we graag delen. Ten eerste is een steady WiFi verbinding essentieel voor het functioneren ervan. En een manier om de iPad op te laden natuurlijk. Er bestaan voor de iPad apps waarmee je de tablet in de kiosk stand zet. Dat betekent dat je een applicatie op je iPad installeert zoals wKiosk, MediaKiosk of Kiosk pro zodat mensen niet overal heen kunnen 'zappen'. maar alleen die content bekijken die jij hebt geselecteerd. Je kunt de iPad ook in een frame zetten zodat die niet foetsie weg is voor je erg in hebt. We hebben alleen nog niet uitgevonden hoe je op de iPad alleen 1 app kan tonen want de kiosk stand is alleen voor een selectie van websites toepasbaar. Dat schijnt alleen te kunnen (zonder jailbreaking) als we de Flickr uploads in HTML5 draaien, maar ja, dat gaat ons net weer een stapje te ver. We gaan dus experimenteren met een heul gewoon tekstbordje in de trant van: na het surfen, graag de ipad achterlaten in de juiste juiste app' Nu eens kijken of dat werkt...we houden ons aanbevolen voor uw deskundig advies...

NB1 Overal waar ik iPad zeg, kun je ook aan een Samsung Galaxy of andere tablet denken. Apps die ik noem zijn alleen bruikbaar op de iPad.
NB2 De iPad in de Hipstamatic tentoonstelling werd genereus gesponsord door NRC en de app werd eveneens genereus geheel gesponsord door Diederik Meijer van 50pm - the iPad photography magazine