donderdag 18 juni 2009

Met kinderen gratis naar het museumMusea kampen al jaren met de vergrijzing van hun publiek. Uit onderzoek blijkt dat het aandeel 50-plussers binnen het museumpubliek nog steeds toeneemt. Dit is tegen te gaan door meer kinderen en hun veelal jonge ouders aan te trekken. Zo ver zijn veel musea nog lang niet...
Leiden maakt al deze zomer alle musea gratis voor kinderen. Best fijn denk ik stiekem, lekker naar het museum en misschien ook makkelijker om even in en uit te hoppen. Maar als ik eerlijk ben: geld is niet echt een obstakel, maar meer tijd én het idee dat mijn dochter vast niet alle Leidse musea even leuk vindt als ik.
Maar wat las ik laatst? Dat gratis museubezoek voor kinderen helemaal niet zo nodig hoeft van ouders volgens onderzoek. Uit de meest recente MuseumMonitor blijkt dat de meerderheid van de begeleiders van kinderen het vanzelfsprekend vindt om daar extra voor te betalen: gemiddeld heeft men daar 2,43 euro per kind voor over.
Dus zo'n maatregel als in Leiden, maar ook het besluit van minister Plasterk om musea gratis toegankelijk te maken voor kinderen werkt niet? Uit publieksonderzoek in Engeland,
waar gratis toegang al jaren terug is ingevoerd, blijkt dan ook dat de samenstelling van museumpubliek daardoor nauwelijks is veranderd. Daarbij komt dat binnen de totale kosten van een gezinsuitstapje (reiskosten en uitgave aan horeca en souvenirs) de entree voor kinderen een te verwaarlozen aandeel vormt. Het geld en de energie dat in deze gratis openstelling worden gestopt, is echter veel zinvoller te besteden, bepleit onderzoeker Letty Ranshuysen.

Ik denk dat Leiden met deze maatregel toch scoort. Het is namelijk een mooie publiciteitsstunt die bijzonder vriendelijk klinkt en brengt veel ouders op een idee voor hun vrijetijdsbesteding deze zomer.
Daarnaast is het voor veel scholen wel aantrekkelijk om gratis entree te krijgen. Het openbaar vervoer is geen handige optie meer (met de invoering van OVChipkaart is het bijzonder onhandig om met een groep te reizen) en daarnaast is het huren van een bus heel duur. De gratis entree zie ik dan als een doekje voor het bloeden op het vervoersprobleem.
Het zou - naar mijn mening-veel effectiever zijn openbaar vervoer tijdens schooltijd gratis te maken of bussenhuur voor scholen met een educatief doel gratis of goedkoper te maken. Voor de meeste individuele families maakt inderdaad een entree van een paar euro op een dag voor een uitje niet zoveel uit. Zij willen een leuk, kindgericht dagje uit met goede voorzieningen voor ouders en kinderen. En op dat vlak valt nog veel te verbeteren. Een goede uitdaging voor de zomer!
Kinderen kijken naar kunst in Museum de Paviljoens

5 opmerkingen:

jan zei

Helemaal met je eens. Ook in België en in andere cultuursectoren zien we dat de financiële drempel niet de hoogste om nemen is.

Volgens mij is het organiseren van kinderactiviteiten en aangepaste rondleidingen voor doelgroepen net iets harder scoren dan gratis toegang.

Als de resultaten bekend worden gemaakt zal ik mijn oren heel hard spitsen.

Serge zei

Het lijkt me dat gezinnen die Disney en Efteling kunnen betalen, geld niet als obstakel zien voor museumbezoek. En dat zijn waarschijnlijk ook heel wat gezinnen die onder modaal zitten. Het gaat uiteindelijk toch om de content, oftewel: wat heb je te bieden. En de meeste gezinnen willen gewoon iets doen waarbij ze hun kinderen zo min mogelijk hoeven uitleggen, met zo veel mogelijk fun, tegen welke prijs dan ook.

leesster zei

Gratis kan ook een negatieve connotatie hebben: als er niet voor betaald hoeft te worden nemen mensen aan dat de kwaliteit dan ook wel ondermaats zal zijn... Het lijkt ook mij beter om het geld dat gebruikt wordt voor de prijsverlaging te stoppen in de kwaliteit/diversiteit van het aanbod.

mieke zei

Beetje late reactie maar.. als Leerkracht Beeldende Vorming voor basisonderwijs vind ik dat gratis entree geweldig. Maar het grootste probleem is het vervoer. Ik heb bijv. met 5 groepen gewerkt vanuit het werk van v Gogh. De kinderen hebben van alles geleerd over deze schilder en hoe hij werkte. Kinderen zijn heel erg geïnteresseerd. Maar bezoek aan het v Gogh museum is niet te doen. De school ligt ingewikkeld qua openbaar vervoer. Het zijn teveel kinderen om ouders te laten rijden. Bovendien ouders hebben ook hun verplichtingen. Een museumbezoek is gratis, wel betaal je voor rondleiding, meestal €2,- per leerling. Dat is allemaal geen probleem (als je met een groep komt ben je verplicht een rondleiding te nemen)...maar het vervoer is zo ontzettend duur voor een school. Ik zou graag na elk thema/project met de leerlingen van mijn school naar een museum willen gaan....en ik weet 100% zeker dat kinderen (mits uitdagend gemaakt voor ze) het super vinden. Ik heb nog nooit verveelde kinderen gehad tijdens museumbezoek. Dus als ouders niet weten hoe of geen tijd hebben laat de scholen een goede basis leggen bij de kinderen...voor kunst interesse. Wij hebben goedkopere bussen nodig!!!

Museumblogger zei

dag Mieke!
Laat nu net het Van Goghmuseum een gratis museumbus hebben....ik zou even bellen met de afdeling educatie, als ik jou was. Ook zou je kunnen kijken of het je kunt betalen uit het geld van de regeling versterking cultuureducatie in het primair onderwijs (net iets meer dan 10 euro per kind)- als het goed is weet de intern cultuurcoordinator of jouw directeur daar meer van.
veel succes,
Femke