woensdag 17 november 2010

Wanneer zien we de eerste crowd curated tentoonstelling nu eindelijk in Nederland?


In 2008 was het Brooklyn Museum in New York het eerste museum met een tentoonstelling die gebaseerd was op de keuze van het publiek. De tentoonstelling Click bestond uit foto's die waren ingestuurd via open inschrijving. Daarna werden de foto's anoniem op een online platform geplaatst waar de online open publieksjurering plaats vond. Dat publiek bestond uit jurygroepjes die gezamenlijk foto's beoordeelde. Daarnaast mochten individuen ook stemmen. Dat verliep allemaal via een site waarop je van alles kon zien. Je kon dus ook zien in een oogopslag welke foto's het meeste besproken waren of welke het meest favoriet waren. De catalogus was een zelfgeproduceerde catalogus via Blurb.
Op het Brooklynblog zijn interessante overwegingen te lezen over deze manier van werken. Zo vroeg een van de conservatoren zich naar aanleiding van het project af wat 'curated' nu precies betekent. En vraagt auteur James Surowiecki ('Wisdom of crowds' ) zich af wat de kracht is van publieksjuries. Ook staat er een podcast online met een paneldiscussie over het proces en de uitkomsten van het werken op deze manier. Mooi project om kennis van te nemen en het naar eigen inzicht over te nemen en aan te passen...

In Nederland ken ik alleen het project van Kroller Muller- Expose waarbij kinderen een keuze mogen maken uit de collectie voor een tentoonstelling.
Zo kozen tussen 1 oktober en 1 november 2010 maar liefst 246 kinderen hun favoriete landschappen uit de collectie van het Kröller-Müller Museum. De 20 werken met de meeste stemmen vormen vanaf 27 november de tentoonstelling Mijn Mooiste Landschap, samen met een selectie van de leukste en meest bijzondere reacties. Maar dit is tot zover alleen voor kinderen....

Ik kijk uit naar de volgende stap.....

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Tussen mei 2009 en mei 2010 heeft het Nationaal Historisch Museum samen met ANP en FOAM een crowd curated tentoonstelling gehad: Nieuwe Groeten Uit... (Zie m'n blogpost hierover op http://j.mp/9za6jr ).

Het doel was het vinden van het beeld van Nederland anno 2009. De vraag: Hoe zien Nederlanders Nederland?

Zo'n 6.000 mensen droegen het originele materiaal aan (foto's), wat vervolgens door duizenden anderen geordend en beoordeeld is, om uiteindelijk te komen tot hét beeld van Nederland anno 2009. Dit beeld is hier te zien: http://j.mp/aeYi32

Het is lastig te zeggen hoeveel mensen aan dit beeld gewerkt hebben, maar zeker enkele duizenden. De expositie in Arnhem was een tastbaar product van dit project.

Groet!

herman zei

Ter aanvulling: Expose - Mijn Mooiste Landschap is voor het Kröller-Müller Museum het tweede project met de bezoekers als curator. Tijdens de eerste editie (te zien op http://editie1.kmmexpose.nl/) kozen 1212 volwassenen de 50 mooiste werken op papier. Het museum zet het systeem in voor kleine en wat grotere projecten en experimenteert elke keer weer met wat nieuwe mogelijkheden/uitgangspunten. In principe proberen we ieder jaar een Expose-tentoonstelling te programmeren, als interactieve aanvulling op ons tentoonstellingsprogram. Ondertussen wordt ook in andere musea deze stap gezet, een inspirerende ontwikkeling die we met onze ervaringen alleen maar kunnen aanmoedigen!

Een kort filmpje over de eerste editie is te vinden op: http://www.youtube.com/watch?v=EjMnAJR42YQ

Met hartelijke groet,

Herman Tibosch
Kröller-Müller Museum

Museumblogger zei

@jasper @herman bedankt voor jullie reacties! Goed om te lezen/zien!