zondag 16 oktober 2011

Europalia.Brasil; Brazilië in Brussel!


Twee weken geleden was ik bij de swingende opening van het Brazil Festival Amsterdam en nu mocht ik, op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen & Brussel en Toerisme België voor Wallonië & Brussel, een kijkje nemen bij Europalia.Brasil in Brussel.


Europalia organiseert elke twee jaar een Internationaal Kunst en Cultuur Festival, waarbij steeds een ander land in de spotlights gezet wordt. Het festival stimuleert openheid en samenwerking tussen culturen. Het festival is enorm: ruim 470 evenementen op meer dan 200 locaties. Naast tentoonstellingen zijn er ook activiteiten rond dans, theater, film en literatuur.


Heel divers. En dat is dan meteen ook het hoofdthema van het festival: diversidade.


Op naar Brussel!


Bozar: BRAZIL.BRASIL


Na aankomst kregen we een erg goede rondleiding (van supergids Nele Drijkoningen) door de eerste van de vier (!) Brazilië tentoonstellingen in Bozar.


De tentoonstelling toont hoe Braziliaanse kunstenaars sinds het begin van de 19e eeuw hun identiteit(en) in beeld hebben proberen te brengen. Een prachtig overzicht waarin Indianen, slaven, Europeanen, religie en gebruiken voorbij komen.


Ik was vooral onder de indruk van de grootte van de tentoonstelling en de prachtige vormgeving met overal mooi geplooide gordijnen tot op de grond. Elk werk hing ‘los’ van de muur voor de gordijnenwand. Zelfs de tekstbordjes leken te zweven. Wat een werk en wat een prachtig resultaat! (overigens ook een uitstekende oplossing voor moeilijke akoestiek zou later blijken).


Waar een lamp het niet bleek te doen werd subiet een ladder tevoorschijn gehaald om dit te verhelpen. Wat zijn de Belgen toch vriendelijk en servicegericht!Lunchtime! Bij Club.Brasil is het informatie centrum, de cocktailbar, de lunchroom, het concertpodium, de workshop locatie en de shop van het festival.


Wij genoten van een lunch met (uiteraard) caipirinha’s: Saúde!Back at Bozar: ART IN BRAZIL (1950 – 2011)


Supergids Nele stond weer voor ons klaar en we gingen door met de tentoonstelling ART IN BRAZIL (1950 – 2011).


In de tentoonstelling wordt de evolutie van de Braziliaanse kunst getoond. Opvallend herkenbare beelden soms. Hier bleek de invloed van de Europese kunstenaars doorgedrongen te zijn. Nele greep hier en daar terug naar een werk van eerder in de tentoonstelling, dit maakte het tot een heel samenhangende en toch zeer gevarieerde tentoonstelling.


Mijn persoonlijke ontdekking was het werk van Mira Schendel. Prachtig, poëtisch en verfijnd. Ook het werk dat door een aantal kunstenaars ter plekke geïnstalleerd is was indrukwekkend.


Om even terug te komen op de akoestiek van Brazil.Brasil…. dat was hier wel anders. Meerdere groepen werden tegelijk rondgeleid en dat maakte het niet altijd even goed te volgen.


Een paar vrije uurtjes om door zonnig Brussel te struinen, een heerlijk diner bij Restaurant Jaloa en moe en voldaan naar het hotel.


- Vera

Wordt vervolgd

Geen opmerkingen: