maandag 18 november 2013

Red Starline Museum #Antwerpen- storytelling die alle zintuigen prikkelt...


 “Via persoonlijke verhalen krijg je een goed beeld van wat deze landverhuizers meegemaakt moeten hebben. Ik vind het ook frappant dat het een steeds terugkerend fenomeen is. Immigratie is iets van alle tijden. Door de eeuwen heen trokken mensen naar alle uithoeken van de wereld – en dat gebeurt nog steeds. Het zou goed zijn mochten ook jonge mensen dit kunnen ontdekken in dit prachtige museum.” zegt een Vlaamse actrice naar aanleiding van haar bezoek aan Het Red Star Line Museum. 

Via een strakke regie wordt de bezoeker meegenomen op reis door de geschiedenis van de miljoenen immigranten die het Europese continent in Antwerpen Noord verlieten in de hoop op een beter bestaan in de Verenigde Staten. Het is sinds 28 september open en echt een bezoek waard (en is ook gemakkelijk te combineren met een bezoek aan het MAS- oh en sla de authentieke buurtkroeg met oud-havenarbeiders, genaamd De Batavier niet over! Of ga uitgebreid tafelen bij Viki Geunes...)

Mooi ruig havengebied
De entree van de eerste zaal neemt je mee op reis langs de taal en foto's van de emigranten die je ooit voortgingen in het gebouw.
 Het gebouw vertelt zelf ook het verhaal van de emigranten en ademt die tijd nog.

Albert Einstein vertrok met het schip Belgenland vanuit Antwerpen voor de oversteek naar de V.S.

 Museumdoorkijkje
De geur van azijn en benzeen- ontsmettingsmiddelen uit die tijd....

Een bonte schakering van overdrachtsmiddelen: van infographics, decors, films tot goed leesbare tekstborden...
Een oproepje aan de bezoekers om evt. hun eigen verhaal toe te voegen aan de tentoonstellingGeen opmerkingen: