vrijdag 1 augustus 2008

Woordwolk


Tagclouds of woordwolken zijn bedoeld om de surfende internetbezoeker te helpen zijn weg te vinden. Wat is het nu eigenlijk precies?Een tag cloud is een visuele weergave van de inhoudstags van een website. Tags die vaker gebruikt worden, worden bijvoorbeeld groter afgebeeld of op een andere wijze benadrukt. Na het aanklikken van een tag, surf je door naar een pagina met gerelateerde onderwerpen.

Ik vind ze vaak prachtig! Je kunt associatief verder zoeken op een onderwerp. Een ketting van begrippen om het startpunt heen. Je zou het kunnen vergelijken met de 'grijze zone' uit de semantiek. Semantici bestuderen de kern van een begrip, maar ook de grijze zone eromheen. Die grijze zone is geheel-omvattend, maar bevat meerdere grijze zones. Die zijn op hun beurt ook weer geheelomvattend. De tagcloud laat precies die grijze zone om het kernbegrip heen zien. Eigenlijk vergelijkbaar met een landschap dat is samengesteld uit meerdere elementen. Samen zorgen ze ervoor dat je het hele plaatje beter in beeld krijgt. Zowel in de breedte als in de diepte.
Ook in de museale omgeving zouden tagclouds de bezoeker kunen helpen het onderwerp van de tentoonstelling of museum te verkennen. Door de grijze zone kan het de bezoeker vanuit een breder perspectief bij het onderwerp betrekken. Bovendien zou het mensen kunnen helpen te associeren en het onderwerp te betrekken op zichzelf, op wat zij kennen en weten over het onderwerp.Tergelijkertijd zorgt die ketting van begrippen ook voor een brede benadering van het kernbegrip. Alsof je het landschap niet door een verrekijker ziet maar gelijk als een panorama. Natuurlijk is het jammer dat je in een tentoonstelling (uitgaand van een wandtekst) niet kunt doorklikken, maar het geeft een interesante, bredere orientatie op het onderwerp. Mooie en handige voorbeelden kun je vinden op Flickr.

Als je meer wilt lezen over (de geschiedenis van) tagclouds, kijk dan hier. Zelf aan de slag? Kijk op http://wordle.net/

Geen opmerkingen: